side-area-logo

FysioCentrum Nijverdal Uw gezondheid is onze zorg Maak een afspraak FysioCentrum Nijverdal Uw gezondheid is onze zorg Sportspreekuur

KINDERFYSIOTHERAPIE

Wat is Kinderfysiotherapie?

Elk kind heeft zijn eigen ontwikkeling, dat maakt een kind uniek. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en hun motoriek. En daar kan best heel veel variatie in zitten. Zo zou het kunnen zijn dat het ene kind al met elf maanden loopt en dat het andere kind met zestien maanden nog niet loopt maar al wel veel meer praat. Meestal gaat de ontwikkeling goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen is de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend. Deze kinderen hebben vaak meer oefening nodig of ze moeten leren om met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Hierbij kan een kinderfysiotherapeut helpen.

Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd, in het observeren, onderzoeken en behandelen van kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Veelvoorkomende klachten zijn:

  • Voorkeurshouding bij baby’s, met als gevolg een afplatting van de schedel
  • Huilbaby’s
  • Kinderen met een aangeboren beperking en/of syndroom
  • Vertraagde grof motorische ontwikkeling (niet kruipen, niet lopen)
  • Schrijfproblemen (pijn bij schrijven of een onleesbaar handschrift)
  • Vertraagde fijn motorische ontwikkeling (moeite met knippen, plakken en kleuren of met knopen en ritsen open- en sluiten en veterstrikken)
  • Evenwichtsproblemen (Vaak vallen, niet kunnen fietsen)
  • Pijn klachten aan het bewegingsapparaat
  • Revalidatie na een ongeluk en ziekte
  • Houdingsproblemen

Tijdens de eerste afspraak wordt er een vragengesprek gehouden over de klachten van uw kind. Daarna worden er onderzoeken en testjes gedaan om een goede diagnose te kunnen stellen. Op basis van deze gegevens wordt er een behandelplan opgesteld. Indien nodig werkt de kinderfysiotherapeut samen met andere disciplines. Dit kan de huisarts, specialist, consultatiebureauarts, logopedist, ergotherapeut, diëtist en/of de leerkracht zijn. Tijdens de behandelingen staat plezier voorop en worden alle oefeningen op een speelse manier aangeboden.

Goed om te weten: alle kinderen onder de achttien jaar krijgen achttien behandelingen vergoedt vanuit hun basisverzekering. Hierover hoeft geen eigen bijdrage betaald te worden. Bent u daarnaast nog aanvullend verzekerd dan komt dit aantal bovenop de achttien behandelingen vanuit het basispakket.

FCN kinderfysiotherapeut
Image
Lisanne Wennemers-Maris
Master kinderfysiotherapeut
Gespecialiseerd in schrijfmotoriek, motorische ontwikkelingsachterstand, voorkeurshouding bij baby’s.
STUUR ONS EEN BERICHT

Vragen proberen we binnen 24 uur te beantwoorden